Legfrissebb bejegyzések

Szurkoljunk együtt.... II. rész

3 July, 2021 by Mentor IT Lovag

Elkészült, és még jön tovább.... Nem ér véget...

Szurkoljunk együtt....

30 May, 2021 by Mentor IT Lovag

 

Gyermek a digitális világban

1 January, 2020 by Mentor IT Lovag

A Digitális esély 2019 beépítése a "Gyermek a...

További bejegyzések →

Közösségünk:

Eseménynaptárunk:

Lejárt / Zárt Esemény
Teljes eseménylista erre a napra

Nyugdíjba vonul a Windows 7

Posted on 30 October, 2019 by Mentor IT Lovag

Jövő év január közepén lejár a Windows 7 operációs rendszer támogatása, a Microsoft már nem ad ki biztonsági frissítéseket. Cikkünkben összeszedtük az átállással kapcsolatos legfontosabb tudnivalókat.

A Microsoft termékek életciklus oldalon találhatók azok a dátumok, amikor az egyes operációs rendszerekre adott támogatás lejár. Az oldal szerint a Windows 7-es operációs rendszer támogatottsága 2020. január 15-én véget ér, ami azt jelenti, hogy ezután a redmondi cég nem ad ki biztonsági frissítést a termékhez. A Microsoft megkönnyítette a döntést a magánszemélyeknek, azzal, hogy korábban ingyenesen átállhattak a Windows 10-es operációs rendszerre. Aki most szeretne átállni, sajnos van egy rossz hírünk, az ingyenes átállási lehetőség már lejárt. Összeállításunkban a leggyakrabban előforduló kérdésekre adunk választ.

  • Működni fog a Windows 7-es operációs rendszerű számítógépem a határidő lejárta után?
    Igen, az összes Windows 7-es operációs rendszert futtató számítógép a határidő lejárta után is működik.
  • Miért frissítsem az operációs rendszeremet, hiszen minden tökéletesen működik!
    Az operációs rendszer már tíz éves, és kevés újdonságot kínál, főleg a biztonság területén. Noha minden területen újabb és újabb technológiák jelennek meg, visszamenőleg nagyon nehéz és nagyon költséges az operációs rendszereket ezekkel felvértezni. Ezért az operációs rendszerek gyártói korlátozott ideig támogatják a régebbi szoftvereket.
  • Egy kritikus fontosságú szoftvert használok, mely nem kompatibilis a Windows 10-el, mit tegyek?
    A probléma eléggé kiterjedt, nagyon sok ipari, kereskedelmi szereplő vagy egészségügyi szervezet még mindig régi rendszereket használ, főképp pénzügyi meggondolásokból. Például egy gyártógépet ellenőrző PC-t gyakran azért nem frissítenek, mert nagyon költséges a licencek újbóli megvásárlása. Más esetben a gépen használt szoftver gyártója már nem létezik, a gépek lecserélése pedig szükségtelen pénzügy terhet jelent a vállalatnak.Ezekben az esetekben a rendszereket érdemes a lehetőségekhez mérten elszigetelni a hálózat többi részétől. Az ellenőrző rendszereket érdemes mindenképp elszigetelten üzemeltetni az internettől és a vállalati hálózat többi részétől. Nyilván ez többlet erőfeszítést jelent, de jelentősen csökkenti annak lehetőségét, hogy a régi, nem frissített rendszeren keresztül jussanak be a hackerek a vállalati hálózatba.
  • Miért jelent gondot a Windows 7-es PC?
    A nem támogatott operációs rendszerekhez a gyártó nem ad ki biztonsági frissítéseket, holott mindig fedeznek fel újabb és újabb sérülékenységeket. A nem frissített rendszer pedig nyitott ajtót jelent a támadók előtt. A WannaCry zsarolóvírus is azért tudott terjedni, mert az érintett rendszereket nem frissítették, holott a Microsoft a zsarolóvírus terjedése előtt három hónappal kiadott frissítést még a nem támogatott operációs rendszerekre is – a hiba súlyossága miatt döntöttek így. Azonban a rendszereket nem frissítették, így a zsarolóvírus szabadon terjedhetett.
  • Nagyon sok Windows 7-es rendszerem kritikus üzleti szempontból, nem tudom őket rövid idő alatt frissíteni – mit tehetek?
    A Microsoft az oktatási intézmények és az üzleti ügyfelek részére a határidő lejárta után is kínál támogatást – de nem ingyen. Az első évben számítógépenként 50 dollárba kerül a támogatás, második évben már 100 dollár, majd a harmadik és egyben utolsó évben már 200 dollár lesz számítógépenként. Három év elteltével azonban a vállalatoknak muszáj lesz váltaniuk, hiszen még a fizetett támogatás is lejár. A legtöbb esetben a frissítés olcsóbb, mint a három évig kínált támogatás.
  • Mire figyeljek, mikor Windows 7-ről Windows 10-re váltok?
    Először nézzük meg, hogy a számítógép megfelel a Windows 10 operációs rendszer minimális követelményeinek, ha nem, akkor gépet kell cserélnünk. Emellett ellenőrizzük, hogy van-e elég hely a merevlemezen a telepítéshez. Magánszemélyek esetén a migrációs és telepítési varázsló a munka nagy részét elvégzi. Mindenesetre tanácsos teljes biztonsági mentést készíteni az átállás előtt az adatainkról – ha esetleg valami félresikerülne a telepítés alatt.

Vállalati rendszerekben az átállás valamivel bonyolultabb, hiszen azt is le kell ellenőriznünk, hogy az üzleti alkalmazások kompatibilisek az új operációs rendszerrel. A felhasználói fiókokat is migrálni kell – mindez lehetőséget biztosít arra, hogy átnézzük és töröljük a felesleges adatokat, és a még mindig aktív, de nem használt felhasználói fiókokat. Utolsó intézkedésként telepítés után ne feledkezzünk meg az operációs rendszer oktatásáról, az újdonságok bemutatásáról.

Egy dolog biztos, a vállalatoknak költséges és időigényes átállni a Windows 10-es rendszerre, a vállalat méretétől és a használt gépek számától függően kisebb vagy nagyobb projektnek nézünk elébe. De a költségek még így is kisebbek, mintha a vállalat egyszerűen hanyagolná a kérdést mindaddig, míg egy biztonsági incidens ki nem kényszeríti az átállást.

A remény mindig rossz biztonsági terv.


Eddigi Eseményeink:

Tech Trend Show 2019 Szeged
3 December, 2019
III. SZEBIT
21 November, 2019
IT Lovag kerestetik
20 February, 2019 -