Legfrissebb bejegyzések

Szurkoljunk együtt.... II. rész

3 July, 2021 by Mentor IT Lovag

Elkészült, és még jön tovább.... Nem ér véget...

Szurkoljunk együtt....

30 May, 2021 by Mentor IT Lovag

 

Gyermek a digitális világban

1 January, 2020 by Mentor IT Lovag

A Digitális esély 2019 beépítése a "Gyermek a...

További bejegyzések →

Közösségünk:

Eseménynaptárunk:

Lejárt / Zárt Esemény
Teljes eseménylista erre a napra

NAS tárolókat támad a zsarolóvírus

Posted on 2 July, 2019 by Mentor IT Lovag

 

Kifejezetten az internetre kötött háttértárolókat támadó zsarolóvírust fedeztek fel az Anomali vállalat kutatói. A zsarolóvírus a tajvani QNAP által gyártott NAS tárolókat veszi célba.

Egy frissen felfedezett zsarolóvírus a tajvani QNAP internetre kötött médialejátszóit és NAS háttértárolóit célozza meg. A júniusban felfedezett vírus az eCh0raix nevet kapta (egy kódrészlete alapján), és azt az Anomali vállalat kutatói elemezték részletesen. A támadás opportunista, ami ebben az esetben annyit jelent, hogy a nem titkosított portokon keresztül az internetre kötött tárolók esetében brute-force támadással igyekeznek kitalálni a gyengébb jelszavakat.

A személyes és vállalati adatok tárolására vagy biztonsági mentésére használt NAS tárolók kifejezetten kiemelt célpontjai a zsarolóvírusos támadásoknak. Azonban eddig a támadás a számítógépen keresztül érkezett, és ha ott sikeres volt, egyes kiforrottabb variánsok a számítógéphez csatlakozó háttértárolóra is átterjedtek, majd ott is titkosították az adatokat. A külső háttértárolókon általában kritikus információkat tárolunk, ennek ellenére ezeket az eszközöket nagyon gyakran nem védi egyetlen biztonsági megoldás sem.

Az új zsarolóvírus azonban kifejezetten a QNAP NAS tárolók ismert biztonsági hibáira épít – amelyekből volt egy jó pár az elmúlt időben. Ezeket a vállalat annak rendje és módja szerint ki is javította, de ha az asztali számítógépre is lusták vagyunk telepíteni a biztonsági frissítéseket, a háttértárolókra még ennél is kevésbé terjed ki az átlagos felhasználó figyelme.

A zsarolóvírus relatív egyszerű – a forráskód kevesebb, mint 400 sorból áll –, és a Go programozó nyelvben készült. Egyébként meg tipikusan működik, ha már a rendszerbe bejutott, akkor ellenőrzi, hogy a fájlok már titkosítottak-a vagy sem, mielőtt csatlakozna az irányítóközpontjához, hogy elkezdődjön a titkosítás folyamata. A felhasználókat egy Tor weboldalra irányítják, hogy ott fizessék ki a váltságdíjat, illetve figyelmeztetik őket, hogy ne próbálkozzanak a titkosítás feloldásával. Az angol nyelvű levélben ejtett helyesírási hibák miatt a kutatók azt gondolják, a vírus szerzői nem angol anyanyelvűek.

A szakemberek azt javasolják, a NAS tárolóeszközöket megfelelő beállításokkal védjük meg: például tiltsuk le a külső hozzáférést, hogy az eszközöket csak a belső hálózatról, a külső internetről nem érhessék el. Javasolt továbbá a biztonsági frissítések azonnali telepítése és a nehezen kitalálható jelszavak használata.

No tags added.

Eddigi Eseményeink:

Tech Trend Show 2019 Szeged
3 December, 2019
III. SZEBIT
21 November, 2019
IT Lovag kerestetik
20 February, 2019 -